EFT in želja po hrani

Eno od načel pozornega prehranjevanja je “Jemo, kar želimo”. To pa je tudi načelo, ki nam dela največje preglavice na začetku naše prakse pozornega prehranjevanja. Zakaj?

Po letih in letih diet, omejevanja hrane, prepovedi in raznoraznih zapovedi smo izgubili zaupanje vase in v svojo presojo. Izgubili smo stik s svojim telesom in njegovimi signali za lakoto in sitost. Bojimo se, da bomo planili po prepovedani hrani, če se ne bomo kontrolirali in si je še naprej omejevali. 

 

In prav imamo!

Vsaj na začetku. Na začetku lahko res planemo po hrani, ki smo si jo toliko časa odtegovali. Vendar pa prepovedana hrana izgubi svojo moč, ko si enkrat damo popolno dovoljenje, da jo lahko pojemo, kolikor želimo, kadar želimo – v skladu z načeli pozornega prehranjevanja, seveda.

Kljub temu so članice Facebook skupine Pozorno prehranjevanje večkrat izrazile bojazen, da se ne bodo mogle kontrolirati ob hrani, ki si jo sedaj omejujejo. To je tudi eden od razlogov, da pozornega prehranjevanja še ne prakticirajo (v celoti).

A brez skrbi. S pomočjo krasne tehnike EFT si lahko pomagamo pri začetnem hlepenju po prepovedani hrani. V spodnjem videu vas peljem skozi tapkanje na željo po prepovedani hrani. Preberite si, kako se EFT izvaja, pripravite si vodo in hrano, po kateri hlepite in… Gremo na delo!

 

 

Pišite mi, če imate kakšno vprašanje ali potrebujete pomoč! 

Kakšno je vaše mnenje?

Posted in Pozorno prehranjevanje, Tehnike in vaje.