HA HA, hohoho!

Ne, ni se mi zmešalo in tudi za božička ne vadim, hehehe. Sem pa včeraj postala certificirana vaditeljica joge smeha, hahahahha!

Joga smeha? Kaj pa je to?

Joga smeha je edinstvena vadba, pri kateri udeleženke in udeleženci izvajajo smejalne vaje, ki jih kombinirajo z dihalnimi. Za smeh ne potrebujejo razloga, saj vadba temelji na znanstveni ugotovitvi, da naše telo in možgani ne razlikujejo med narejenim in iskrenim smehom. Pozitivni učinki so vidni pri obeh. Ho-ho-ho-ho-ho!

Kakšni so ti učinki?

Joga smeha:

  • zmanjšuje stres in prispeva k čustvenemu ravnovesju,

  • ohranja dobro fizično kondicijo,

  • krepi imunski sistem,

  • izboljšuje počutje,

  • izboljšuje komunikacijo,

  • znižuje krvni tlak,

  • zmanjšuje simptome alergij, astme, artritisa,

  • pomaga pri kroničnih obolenjih, kot je rak…

Same super stvari, kajne? Hiiiii, HIII, hiiiiii!

Kaj se je dogajalo?

Usposabljanje sem opravljala pod okriljem Mednarodnega inštituta za smeh, ki deluje v Sloveniji (v Sloveniji, ja!), vodila pa ga je krasna Simona Krebs.

Za dva dni sem se skupaj s Simono in še štirimi tečajnicami prelevila v levinjo, dvigalo, otročka, indijsko branjevko, Petro Majdič. Kosila sem travo, delala skuto, čistila misli, vozila avtobus. Naučila sem se tujega jezika! Imenuje se žlobudranje, hehehe.

Foto: Nina Rapilane Obran

Da ne boste mislili, da je smeh kar tako, v „izi“. Nič ni v „izi“! Je zelo intenzivna kardio vadba, saj je 10 minut smeha enako kot 30 minut veslanja na veslaški napravi. Jaz sem bila nonstop premočena in bi v resnici potrebovala brisačko.

Pa se nismo cel čas samo zabavale, saj je smeh resna stvar. Imele smo tudi čisto pravi izpit! A smo ga vse opravile z odliko in postale kraljice smeha, hihihi.

Manjka nam igrivosti

Ne samo, da smo se smejale kot pohani mački, prebudile smo tudi svojo otroško igrivost. Ljudje jo nekje na poti odraščanja izgubimo, pozabimo, potlačimo, kar je neznanska škoda. Otroška igrivost krepi kreativnost, zaradi nje smo bolj sproščeni in zadovoljni.

Zadnjič sem v trgovini za malico kupila Čokolešnik. „Ker je dober za otroke,“ sem zaupala prodajalki, „pa še dietna hrana je. A ni to super? Še shujšala bom!“

Pa me je odrezavo zavrnila:“Je notri toliko „cukra“, da kar glava peče.“ Pokazala sem ji jezik. Samo v mislih, seveda.

Manjka nam igrivosti, manjka nam smeha. Kje smo ju izgubili? In zakaj se ju otepamo? Če veste odgovor, mi pišite, ker me res zanima.

Foto: Nina Rapilane Obran

Smejte se z mano

4. oktobra ob 19h pripravljam brezplačno predstavitev vadbe joge smeha v Grosupljem (Žarek, Brezje pri Grosupljem 75a).

Pridružite se mi in se smejte z menoj!

Kakšno je vaše mnenje?

Posted in Reportaže, Smeh in zabava, Tehnike in vaje.