Intervju s Heleno Cesar o EFT

Dostikrat sem že omenila EFT oz. tapkanje. To je zato, ker je EFT ena od vodilnih energijskih tehnik, pa tudi iz lastnih izkušenj lahko povem, da je izjemno učinkovita. Z njo sem popolnoma odpravila sindrom zapestnega prehoda (stanje, za katerega velja, da se ga da odpraviti le z operacijo, pa še to ne za stalno!), občutno sem zmanjšala število migrenskih glavobolov, predelala kar nekaj neracionalnih strahov in podobno.

EFT je odlično orodje, ki se ga lahko naučite in ga uporabljate sami. Odlično priložnost za to imate v petek, 8. septembra 2017, na začetni EFT delavnici. Dodaten plus je tudi dejstvo, da bo delavnico vodila energična, vedno nasmejana in prijazna Helena Cesar iz Žarka, katere prispevke lahko prebiramo tudi tukaj na Projektu Življenje.

Helena, pozdravljena! Za začetek nam povej, kako si prišla v stik z EFT?

S Piko (op. Pika Rajnar, EFT Slovenija) in EFT-jem sem se prvič srečala na sejmu Altermed leta 2010, ko sva bili sosedi na predstavitvenem mestu. Sva se nasmihali druga drugi, dala mi je predstavitveni CD, kaj več od nasmeha pa nisem storila, tudi naslednje leto ne… In sva se še srečevali, Pika je vztrajno tapkala, jaz pa sem si mislila svoje, da se znam ohranjati, da obvladujem druge tehnike, kajti za neke nove prijeme pa res nisem. Po sili razmer sva s Piko bili soudeleženi na nekem dogodku, ona z EFT-jem, jaz z meditacijo. Končno sem bila prisiljena slišati jo, in veste, da sem se zagrela! Seveda sem se odločila, da bom samo tehniko preverila in ne boste verjeli, delovala je! Kmalu zatem sem se odločila in šla na začetno delavnico, kajti slutila sem, da je to nekaj, kar bi lahko povezala z obstoječim znanjem.

Nato pa si opravila izobraževanje za izvajalko EFT in sedaj sama vodiš skupine v svojih prostorih. Kako tapkanje pomaga tvojim strankam? Kakšne so tvoje osebne izkušnje z EFT?

Izobraževanje je trajalo kar nekaj časa, po prvi delavnici še 2. stopnja ali pa, da se bolje izrazim, sebe sem morala ‘spraviti v red’ in pretapkati kar nekaj spominov ter si pridobiti izkušnje. Dobro se mi zdi, da pri tem izobraževanju ni dovolj, da narediš tečaj, temveč je potrebno znanje in sebe tudi ohranjati ter letno opraviti toliko tapkalskega dela za ohranjanje pravice do takega dela.

Sama EFT povezujem tudi z drugimi tehnikami, z raznimi masažami, z vadbo… Moje poslanstvo je ljudem predati orodja, da sami vsakodnevno storijo nekaj dobrega zase, da prevzamejo odgovornost za svoje zdravje in počutje. Sama jim nudim le podporo in jih spodbujam. Seveda jim pomaga, če le delajo! Neizmerno me razveselijo zahvale, in ponovna srečanja z ljudmi, ki so bili na mojih dogodkih (ali predavanjih, delavnicah), in so naredili premike. Včasih pa pride tudi kdo, ki bi želel še kaj poglobiti in se odloči za individualen pristop.

Moje izkušnje z EFT tehniko so neverjetno globoke in osvobajajoče. Lahko celo rečem, da sem po petih letih tapkanja spet prišla do začetka, saj je vsak dan nov začetek, kajne. Tapkanje je zakon. Kar je dobro usvojiti, je to, da ga je potrebno uporabljati.

Na tvoji spletni strani berem, da si s tapkanjem lahko uravnovesimo energijo. Kakšno zvezo ima to z vsemi naštetimi težavami? Kako EFT sploh deluje?

Prevod te kratice je tehnika doseganja čustvene svobode (po angleško Emotional Freedom Techniques). Vzrok za negativne občutke in bolečine ni nek zunanji dogodek, temveč motnja v pretoku elektrike (ki teče po notranjih poteh – meridianih) v našem telesu. To motnjo lahko umaknem s preprostim orodjem, ki se imenuje EFT.

Telo vedno teži k ravnovesju in ga ureja preko žlez z notranjim izločanjem (preko hormonov) ter preko živčnega sistema (na kar posredno vplivamo z dihanjem). Ravno tapkanje na vdih, ki je moje najljubše, me ljubeče ohranja v stiku s seboj. Vsi vemo, da se ne da pretentati zakonov narave, da ti delujejo na dolgi rok. Vsaka misel šteje, tudi tapkanje na vdih šteje in doseže kritično maso, ko se je varno zazreti vase in uporabiti drugačen pristop.

Kaj lahko udeleženke in udeleženci pričakujejo od delavnice? Bodo že znali tapkati sami doma?

Tapkanje doma je nujno in seveda bodo znali, še kako! Meni je začetna delavnica dala največ. Seveda sem se lotila ‘domače naloge’, ki mi je že v prvih dneh spremenila življenje. Udeleženci se na sami delavnici seznanijo tako s teorijo kot prakso, naučijo se osnovne recepture in osnovnih vaj. Te so:

  • začetna vaja za globino vdiha,
  • kako se spopasti s telesno bolečino oziroma nelagodjem,
  • kako se lotiti nečesa, čemur se ne morem odreči (sladkarije, kava, cigareti…),
  • kako tapkamo neprijeten spomin.

Vsak udeleženec prejme gradivo z domačo nalogo in priporočeno literaturo, hkrati mu ponudim tudi podporo preko srečanj, novic, člankov…

Kaj je tebi najbolj všeč pri tapkanju?

Hmmm, to pa je vprašanje! Z uporabo te tehnike se počutim kot bi imela neko čarobno paličico, ki je odvisna od moje lastne moči in poznavanja sebe. Na nek ljubeč in podporen način mi je ta tehnika pomagala bolj sprejeti sebe, biti bolj v stiku s seboj, si priznati lastna občutja, četudi niso vedno najlepša, in se s tem sprejeti. Najbolj mi je všeč tisto, kar mi je šlo na začetku najbolj na živce, to je tapkanje na vdih.

Meni je EFT spremenil življenje in lahko ga tudi vam. Začetna delavnica, četudi sem že poznala tehniko in sem se seznanila z literaturo, mi je dala največ, saj sem postopoma spoznala in usvojila prave pristope za stik s seboj.

To je bila ena mojih najboljših odločitev in naložb v zdravje in dobro počutje.Toplo priporočam!

Vsaka delavnica, ki jo izvajam, četudi imamo predpisano vsebino, je drugačna zaradi ljudi, ki pridejo. Po opravljeni delavnici prejmete tudi potrdilo, ki je predpogoj za vpis v EFT izobraževanje za opravljanje certificiranega AAMET tečaja v Sloveniji.

Hvala, Helena. Želim ti eno čudovito delavnico!

 

EFT je tudi meni spremenil življenje na bolje, zato tudi jaz toplo priporočam, da se delavnice udeležite. Ne bo vam žal.

 

 

Helena Cesar
lastnica pri | zarek@siol.net | | + prispevki

Helena želi živeti v svetu prebujenih in pokončnih ljudi, ki so povezani s seboj, drugimi in naravo, zato je njeno poslanstvo v ljudeh prebujati notranjo moč, jim predati orodja in jih podpreti z namenom, da bi bili to, kar so - soustvarjalci lepšega sveta.

Kakšno je vaše mnenje?

Posted in Intervjuji, Tehnike in vaje.