POZOR: Ta metoda vam lahko spremeni življenje

Kaj bi odgovorili, če bi vam zaupala, da obstaja metoda, ki odpravi ali zmanjša vse težave, ki jih imamo, tako fizične kot psihične in čustvene?

Neumnost, to sploh ni mogoče!“

Da, to sem mislila tudi jaz, dokler nisem nekega dne naletela na to metodo.

Ko bolečina postane neznosna

Takrat je človek pripravljen poskusiti marsikaj. Nebogljeno sem ležala na kavču in razmišljala, ali naj vzamem že peto tableto proti migreni. Peto! Nikoli jih še nisem pogoltnila toliko, ampak bilo je nevzdržno. Utripajoča bolečina se je prelivala iz desne polovice glave v levo in nazaj, se zaganjala v čelo, pa malo popustila, le toliko, da je še v večjem valu udarila nazaj. Pogosto sem trpela za glavoboli/migrenami, a ta je bila res posebna.

Ravno sem začela brati nek e-priročnik precej preprostega dizajna, pa tudi v literarnem smislu ni bil pretirano posrečen. Prej nasprotno. Že nekaj časa nazaj sem se ga lotila, pa sem hitro obupala. Pravzaprav me je priročnik takrat kar malo razjezil in če bi bil v fizični obliki, bi ga gotovo zabrisala v steno.

Trdil je namreč, da obstaja metoda, ki odpravi ali zmanjša vse težave, ki jih imamo, tako fizične kot psihične in čustvene. Pomaga nam pri hujšanju in odpravi bolečine v križu. Z njo lahko premagamo dolgoletno fobijo, ali pa se sprostimo po napornem dnevu v službi. Lahko presežemo omejujoča prepričanja, pomagala pa naj bi celo pri raku.

Česa vsega si ne izmislijo!

Pa kaj še! Ta stvar nikakor ne more delovati!“ sem si mislila in ogorčeno zaprla e-priročnik. „Česa vsega si ljudje ne izmislijo, samo, da bi zaslužili.“

A tokrat je bilo drugače. Tokrat me je glava zares bolela. Tisto peto tableto sem imela že v roki, zavedajoč se, da po vsej verjetnosti ne bo pomagala. Zakaj pa bi, če že štiri pred njo niso? Poleg tega sem to pot imela občutek, da metoda deluje. Ne vem, ali je temu botrovalo neznosno trpljenje, a me takrat niti ni zanimalo kaj dosti.

Kot v snu sem dvignila roko in jo približala obrazu. S konicami prstov sem nalahno udarjala po točkah, ki jih je omenjal priročnik. Tap, tap, tap. Tap, tap, tap. Ob vsakem dotiku sem čutila, kako bolečina odteka. Bilo je čudovito!

Čudežna metoda je EFT

Čudežna metoda, ki me je tistega dne rešila strašanske migrene, se imenuje EFT (Emotional Freedom Techniques) oz. tehnike doseganja čustvene svobode ali po domače tapkanje. Ker sem bila naravnost navdušena nad hitrim in učinkovitim rezultatom nekajminutnega tapkanja po obrazu, sem o tehniki želela izvedeti še več.

Začetki metode EFT segajo v leto 1980, ko je kalifornijski psiholog dr. Roger Callahan že skoraj obupal nad zdravljenjem svoje pacientke Mary, ki se je otepala hudega strahu pred vsakim stikom z vodo. Ker konvencionalen način zdravljenja ni prinesel želenih rezultatov, je dr. Callahan, ki je ravno takrat študiral energijske sisteme telesa, poskusil nekaj novega. Mary je potapkal pod očmi, kjer se konča meridian želodca, saj je tožila tudi nad bolečinami v želodcu. Na njegovo presenečenje je Mary nenadoma oznanila, da se vode ne boji več in še preden bi jo dr. Callahan lahko ustavil, je zdrvela do bazena na njegovem vrtu, se sklonila in se začela škropiti po obrazu.

Razvoj tehnike EFT

Dogodek je dr. Callahana spodbudil k nadaljnjemu raziskovanju in rodila se je metoda TFT oz. Thought Field Therapy, ki pa je bila precej zapletena. Gary Craig, učenec dr. Callahana, je želel tehniko poenostaviti in tako je okoli leta 1996 nastala EFT, kot jo poznamo danes.

Čeprav razmeroma mlada, EFT tehnika temelji na spoznanjih tradicionalne kitajske medicine, ki jih združuje s spoznanji sodobne psihologije. Je ena vodilnih energijskih tehnik, ki jo krasijo preprostost, varnost in izjemna učinkovitost. Kar pa je najboljše, tehnike se lahko naučite sami zastonj, sami pa jo lahko tudi izvajate. Nekateri jo sicer še vedno označujejo kot psevdoznanost, a čedalje več raziskav potrjuje njeno učinkovitost na različnih področjih. Tudi moja osebna izkušnja z njo je odlična in jo s pridom uporabljam že več let. Zakaj je ne bi preizkusili tudi vi?

Izjemni rezultati metode EFT

Čudežna metoda naj bi prinašala izjemne rezultate, kajne? EFT jih res. Po e-priročniku je EFT učinkovita pri odpravljanju in lajšanju številnih težav, kot so npr.:

 • bolečine,

 • strahovi in fobije,

 • jeza in druga neprijetna čustva,

 • alergije,

 • odvisnosti,

 • hujšanje,

 • težave z dihanjem,

 • krvni tlak,

 • tesnobnost,

 • težave v odnosih,

 • duševni pretresi,

 • depresija,

 • težave v šoli,

 • težave v spolnosti,

 • težave pri športu,

 • resne bolezni (od migrene do raka)…

Iz meseca v mesec lahko spremljamo poročila o tem, kje vse se je EFT izkazala za učinkovito! Ustanovitelj Gary Craig je o metodi dejal:

„Preizkusite EFT na vsaki težavi.“ Gary Craig Click To Tweet

A kako je to mogoče?

Kako je mogoče, da nekaj tako preprostega, da lahko zadevo izvajamo sami, pomaga pri tako raznovrstnih in celo resnih težavah? Moderna znanost še ni popolnoma pojasnila mehanizmov delovanja EFT, znano pa jeda tapkanje na določene akupunkturne točke pomaga vzpostaviti ponovno ravnovesje energije v telesu. Ta teče skozi meridiane in ko je pretok moten oz. prekinjen, se pojavijo neprijetna čustva, ta pa so v večini primerov povezana s fizično bolečino in boleznijo. Koncept izhaja iz tradicionalne kitajske medicine, ki je že v starih časih poznala sistem meridianov, akupunkturnih točk ter vpliva stimuliranja teh točk na zdravljenje. EFT je kot akupunktura, a brez igel.

Sliši se kot pravljica, a raziskave (prav tam), opravljene v zadnjih letih, ugotavljajo, da lahko s tapkanjem po akupunkturnih točkah (tako kot akupunktura in akupresura) zmanjšamo odziv amigdale. To je del možganov, poimenovan tudi center za preživetje, saj sproži reakcijo boj/beg kot odziv na stres.

Osebna izkušnja

Tudi sama sem izkusila ali bila priča izjemnim rezultatom tapkanja. Občutno sem zmanjšala število migrenskih glavobolov. Odpravila sem kar nekaj svojih iracionalnih strahov. Bila sem priča občutnemu zmanjšanju strahu pred letenjem ter olajšanju bolečin, npr. v križu in v sklepih. Kar je še najbolj fantastično, z EFT sem se lotila tudi sindroma zapestnega prehoda, stanja, za katerega velja, da se ga da odpraviti le z operacijo, pa še to ne trajno. Po 2-3 tednih rednega tapkanja je sindrom popolnoma izzvenel!

Naj na tem mestu opozorim, da EFT ni nadomestilo za zdravljenje oz. terapijo pod strokovnim nadzorom. Dobro je, da se pred uporabo tehnike posvetujete s svojim zdravnikom/zdravnico oz. psihoterapevtom/psihoterapevtko. Vaše zdravje je vaša skrb, zato ravnajte odgovorno.

Ali poznate EFT metodo? Kakšne so vaše izkušnje z njo?

Posted in Metode, Splošno.

2 Comments

 1. Pingback: Tapkanje: Kako izvajamo EFT za izjemne rezultate | Projekt Življenje

 2. Pingback: Ko nas strah ovira v življenju | Projekt Življenje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja