Se premalo smejete?

Že odkar sem se udeležila usposabljanja za voditeljico joge smeha, enkrat na mesec, zadnje čase pa tudi dvakrat na mesec, vodim vadbo smeha. Zanimanje za tovrstno vadbo pa ni tako, kot bi človek pričakoval. Se popravljam… Kot bi pričakovala jaz.

Sama se zelo rada smejem. V srednji šoli sem razvila celo razpoznavni smeh, ki je botroval kar nekaj šalam na moj račun, katerim sem se še dodatno smejala. Seveda! Na žurkah so me sošolke in sošolci celo štopali, kako dolgo se bom smejala v kosu. Hehe, kaj naj rečem, pač se rada smejim.

Ker tako iz teorije kot iz prakse vem, kako dobro dene smeh, sem pričakovala, da bodo vadbe smeha polne sprostitve in smeha željnih ljudi, ki bodo komaj čakali, da se majo nasmejijo.

No, pa ni bilo tako.

Kako to, da ljudje ne derejo na vadbe smeha – vadbe, na katerih si damo duška, se afnamo in smejimo na ves glas?

 

Ljudje smo zadržani

Ja, res! Ko sem spraševala naokoli, kaj bi lahko bil razlog, da vadbe smeha niso obiskane tako, kot bi si želela, je bil odgovor številka 1: “Čemu pa naj bi se smejal_a? Se mi zdi trapasto smejati se tja v tri dni.”

Ne, da se nam zdi trapasto. Ne dovolimo si. Ne dovolimo si smejati brez razloga, brez vicev in komedije. “Kaj pa bodo drugi rekli? Da se nam je zmešalo!”

Nekje na poti v odraslost smo izgubili otroško igrivost. Nadomestili smo jo z resnostjo, zadržanostjo, strogostjo, ker “tako naj bi zgledali odrasli.” Sčasoma se navadimo na resno držo in jo prevzamemo kot svojo, smeh in igrivost pa si dovolimo le, ko pregloboko pogledamo v kozarec. Pa še takrat z roko zakrivamo usta, da ne bi preveč razkazovali svojih zob.

 

Premagajmo zadržanost

Velika škoda se mi zdi izgubljati trenutke, ki bi jih lahko napolnili s smehom in sproščenostjo. Življenje je že samo po sebi dovolj težko in zapleteno, zakaj bi si ga torej še dodatno oteževali z odvečno zadržanostjo in resnostjo?

Pa povejte, če ni tako!

Dne 18. aprila 2018 v Grosuplju pripravljam mini delavnico Sprosti se – nasmej se! Z EFT do sproščenega smeha, na kateri se bomo s pomočjo tehnike EFT lotili naše zadržanosti do smeha in pretirane resnosti ter poiskali svojo igrivost.

Če si želite več smeha in sproščenosti v svojem življenju, se nam pridružite!

 

 

Kakšno je vaše mnenje?

Posted in Smeh in zabava.