Da bi vedeli, kaj pomeni poskrbeti zase, moramo vedeti, kaj to ni. Poskrbeti zase ne pomeni enega ali dveh obiskov masažnega salona na leto. Niti ne vikend pobega na morje. Ali večera ob naši najljubši nadaljevanki. Četudi imamo ugasnjen telefon. Vse to sicer pomaga, a ni dovolj.

Poskrbeti zase je veliko več. Pomeni zavezo samim sebi, našemu zdravju in življenju. Pomeni korenito spremembo vedenja, ki nas je pripeljalo v trenutno slabo stanje. Pomeni vsakodnevno zavestno in aktivno ravnanje v smeri izboljšanja našega stanja na vseh življenjskih področjih.

S skrbjo zase ponovno zgradimo porušen odnos do hrane, sebe in svojega telesa. Pri Projektu Življenje se skrbi zase lotimo s tremi P-ji:

  1. pozornim prehranjevanjem,
  2. prijaznostjo do sebe in
  3. prijaznostjo do svojega telesa. 

S pozornim prehranjevanjem vzpostavimo zdrav, sproščen odnos do hrane. Do sebe smo prijazni, kadar ustrezno poskrbimo za svoja čustva, obvladujemo stres in si dovolimo zabavo. Prijaznost do svojega telesa izrazimo preko dobre samopodobe, zagotavljanja zadostnega počitka in telesu prijaznega gibanja.

Pri tem si lahko pomagamo z različnimi tehnikami, metodami in vajami, ki nas na ljubeč, nežen način vodijo do cilja – uravnoteženega in zadovoljnega življenja. 

 

Je skrb zase sebična? 

Poskrbeti zase ni sebično, temveč je nujno. Le, če bomo telesno, psihično in čustveno fit ter zadovoljni sami s seboj in svojim življenjem, bomo lahko ustrezno poskrbeli za druge, učinkovito opravljali svoje delo in prispevali najboljše, kar lahko. To je tisto, kar si želimo, kajne? 

Več o skrbi zase najdete v arhivu člankov