Ste do sebe prijazni tako, kot ste do drugih?

Ste spoštljivi do sebe, ali ob nepomembni napaki rečete: “Koza, res sem trapasta!”?

Si napako hitro oprostite, ali še dolgo po tem razmišljate, kako ste lahko kaj takega sploh storili?

Zakaj smo do drugih ljudi lahko prijazni, spoštljivi in prizanesljivi, do sebe pa ne moremo biti? Zakaj veliko več pričakujemo od sebe kot od drugih? Tudi mi smo samo ljudje, ki se kdaj pa kdaj tudi zmotimo, smo utrujeni, ne zmoremo tempa… 

Kljub temu si napake težko oprostimo, ženemo se preko svojih meja, pričakujemo, da bomo v vsakem trenutku popolni. Vendar to ne gre. Morda na (zelo) kratek rok, na daljšega pa prav gotovo ne. 

Moramo si vzeti čas zase, poskrbeti zase in biti prijazni sami s seboj. A kako? 

 

Bodimo prijazni do sebe

Prijazno se do sebe obnašamo, ko poskrbimo za:

– zmanjševanje oz. odpravo stresa,

– obvladovanje čustev in

– smeh oz. zabavo. 

Kar 70-80% vseh obiskov pri zdravnici oz. zdravniku naj bi bilo zaradi bolezni, ki so povezane s stresom. Ta številka je ogromna! Zmanjševanje oz. odprava stresa je tako ključnega pomena za naše zdravje in zadovoljno, kvalitetno življenje. 

Čustva so naši kažipoti, ki nam kažejo pot iz situacije, ki nam ni všeč, v situacijo, ki nam je. Če nismo v stiku z njimi – jih ne obvladujemo, nas lahko preplavijo in ne spustijo iz svojih globočin. 

Nenazadnje si moramo dovoliti zabavo, smejati se na ves glas. Kakšno pa je življenje brez zabave in smeha? Da bi v njem resnično uživali, moramo prebuditi svojo otroško igrivost in ji pustiti, da se izrazi. 

 

Več o tem, kako biti prijazni do sebe, najdete v arhivu člankov