Tadej Zevnik je svoboden v srcu

Srečala sva se v bližnji piceriji. Moj sogovornik je bil Tadej Zevnik, avtor prihajajoče knjige Svoboden v srcu, preprost fant, ki je v življenju že veliko prestal. Svojo nič kaj prijetno izkušnjo je obrnil sebi v prid in stopil na svojo pot – na pot, za katero pravi, da je pot sledenja svojemu srcu ne glede na nasprotovanje okolice, v kateri je odraščal.

 

O čem govori tvoja knjiga Svoboden v srcu?

svoboden-v-srcuKnjiga Svoboden v srcu govori o moji zgodbi. Prvi del je moja zgodba od otroštva naprej, od nekega mladega fanta, izgubljenega, ki je hotel končati življenje na tem svetu, do dogodkov, ki so sledili in mi dali inspiracijo, upanje, da v tem življenju obstaja nekaj več, zaradi česar sem se podal na pot raziskovanja, kaj je tista moja srčna želja.

Drugi del govori o tem, kako premagamo naša prepričanja, strahove in bremena, ki smo jih dobili v otroštvu, kajti to nas vedno spremlja. Dokler tega ne ozavestimo, avtomatsko v življenje kličemo take dogodke, ki nam to vedno znova potrjujejo. Recimo, če imamo občutek manjvrednosti, dobimo v življenje partnerja, ki nam bo dajal ta občutek še naprej.

Predvsem pa knjiga spodbuja, da se teh prepričanj, strahov in bremen osvobodimo ter stopimo na lastno pot, kajti je vredno. Potem se nam vse stvari zložijo in lažje kreiramo svoje življenje.

Kako si premagal izkušnje na svoji poti?

Enostavno sem zaupal, da je nekaj več in ta več sem tudi dobil. Spoznal sem, da nam je vsak človek, ki nam pride na pot, učitelj in učenec, kakor smo učitelji in učenci tudi mi sami. Bral sem knjige, začel sem se izobraževati, začel sem se družiti z ljudmi, ki hočejo kaj več od življenja in s tem sem začel tudi sam razmišljati, kaj je moja pot. Predvsem pa sem začel slediti tistemu, kar vodi mene, ne pa tistemu, kar drugi govorijo, da je dobro zame. To je bil nekak glavni preskok.

Torej je bilo pisanje knjige zate dejansko neke vrste čiščenje?

Zdravljenje. Ogromno enih stvari sem spustil s tem. Prve tri mesece je bilo bolj na silo, nek balast, ki ga ni v knjigi in niti ni pomemben, toliko, da sem sebe postavil na pravo pot, potem pa je bolj in bolj prihajala prava vsebina.

Kako je bilo, ko si pisal o svoji izkušnji? Kako si se počutil?

Vedno bolj in bolj sem se počutil svobodnega. Sicer so ven prišle tudi težke stvari, ugotovil sem tudi o raznih zlorabah, ki sem jih bil deležen in ko nekaj takega izveš, si zelo čustveno ranjen in pa malo izgubljen. Ene štirinajst dni sem bil zelo izgubljen. Hodil sem v Tivoli, kjer sem se sprehajal in se spraševal, zakaj se je to zgodilo ravno meni. Čez čas enostavno sprejmeš in ugotoviš, da ta bolečina ni bolečina, ampak je tvoja največja inspiracija. Ko zadevo tako vzameš, se nekako osvobodiš.

Da si začel razmišljati na tak način, je zelo velik korak naprej. Čestitam za to, da si zmogel ta pogumen korak.

Hvala.

Pri pisanju knjige si sodeloval s Petro Škarja, avtorico več knjižnih uspešnic. Kako je bilo sodelovati z njo?

Bila je prijetna izkušnja. Ugotovil sem, da rad sodelujem z ljudmi, ki delajo s srcem. Tisti, ki so predani in delajo s srcem, dosegajo tudi dobre rezultate, zato sem tudi tako vesel zaradi knjige, pri kateri mi je ona pomagala. Veliko časa sva preživela skupaj v živo in po telefonu in mislim, da sva se iz tega najinega sodelovanja oba veliko naučila. Zelo sem ji hvaležen, da je prišla v moje življenje, saj je bila zame izkušnja izjemna.

Še enkrat pa poudarjam – to je v bistvu nasvet – da izbirajte tiste ljudi, ki delajo stvari s srcem. Ona to dela s srcem, s srcem piše in ko piše, je 120-procentno v tem, zato ima tudi dobre rezultate.

19. 9. 2017 pripravljaš predstavitev knjige. Nam lahko poveš kaj več o dogodku?

Tako je, to je uradni datum izida knjige. Dogodek se bo začel ob 19. uri v gostišču Livada v Ljubljani (Hladnikova cesta 15). Tam bom prvič predstavil svojo knjigo. Vabljeni so vsi, ki želijo priti, ki začutijo, da bi prišli. Dogodek je namenjen vsem, ki si želijo izvedeti, o čem govori knjiga, ki želijo izvedeti več o odnosih, kako priti do bolj čistih, ljubečih odnosov, kako komunicirati v odnosih, kako se znebiti bremen iz otroštva, prepričanj, da niso dovolj dobri, strahu in podobno. Škoda je, da živimo v teh okvirjih, saj je zunaj njih veliko lepše. Nekaj časa bom posvetil tem vprašanjem. Nihče ne bo odšel ravnodušen.

Poleg knjige pa pripravljaš še neke druge stvari.

Res je. To so predavanja in delavnice ravno na temo, kako slediti srcu, svoji srčni želji oz. zakaj smo mi sploh tukaj. Verjamem, da ima vsak od nas neko poslanstvo, neko obljubo, ki jo izpolni, če gre na pot srca. Ravno tukaj izvedemo proces, da gremo nazaj v preteklost.

Večina ljudi pravi:”Pozabi preteklost, misli na prihodnost,” ne zavedajo pa se, da skozi življenje ponavljajo vedno ene in iste stvari in zato tudi ne morejo narediti koraka naprej. Pametno je, da se vrnemo v preteklost, v otroštvo, kjer so se vzorci zakoreninili v nas, jih ozavestimo in šele takrat rečemo:”Sedaj pa pustimo preteklost.” Ko gremo naprej, se nam začnejo stvari dogajati, imamo nasmehe na obrazih, smo srečni in to se nam vidi v očeh.

Kdaj lahko pričakujemo že prve delavnice, predavanja?

Mislim, da že konec oktobra, bom pa počakal, da bo predstavitev knjige mimo, potem pa se lotim tega.

Super, nas boš obveščal.

Seveda, da bom.

Bi rad še kaj dodal?

Vsem bi rad predal sporočilo, da je vredno iti na pot srca, ker počutiti se svobodnega v sebi je nekaj neverjetnega. Jaz se še nisem do sedaj in sem resnično vesel ter bi rad to predal naprej.

Hvala lepa.

Hvala.

Vabljene in vabljeni v torek, 19. 9. 2017, ob 19h na predstavitev knjige Svoboden v srcu in na druženje z avtorjem.

vabilo-tadej-zevnik

Kakšno je vaše mnenje?

Posted in Intervjuji, Knjige.