Zadnjih pet minut pred spanjem

Ste se že kdaj zbudili z levo nogo? Saj veste, kako to gre. Še preden vstanete iz postelje, godrnjate, da je slabo vreme in je vse narobe. Na poti v kopalnico se spotaknete ob podboj, pa še zobna pasta vam pade z zobne ščetke. Da o politi kavi sploh ne govorim! Le kdo ne bi bil slabe volje?

Ali ste vedeli, da temelje za začetek dneva postavimo že dan prej? Natančneje, zadnjih pet minut pred spanjem. Da! Kaj počnemo, mislimo, čutimo zadnjih pet minut, preden se pogreznemo v spanje, ima močan vpliv na kakovost našega spanca, pa tudi na to, kako začnemo nov dan.

Petra Cvek iz Mesta znanja ima fantastično rešitev. Če jo vnesemo v vsakdanjo večerno rutino, si kaj hitro lahko obetamo, da bomo spali kot dojenčki ter se prebudili v “sončno” jutro. Preberite, kaj predlaga!

 

Že nekaj časa nazaj sem na spletu prebrala tole misel: »Če bi se jutri zbudili samo s tistimi blagoslovi, za katere ste danes hvaležni, koliko bi jih imeli?«

Dobro vprašanje, kajne?

Na delavnicah za iskalce zaposlitve sem pogosto izpostavila tudi tematiko hvaležnost in bila vedno znova presenečena, kako malo se dejansko zavedamo vseh blagoslovov, ki nas obdajajo.

Wayne Dyer nas v knjigi Izpolnjene želje povabi, da razmislimo o pomembnosti naših mislih, predvsem tistih, ki jih imamo zadnjih pet minut pred spanjem. Pravi jim pet najbolj pomembnih minut dneva.

 

O čem običajno razmišljamo pred spanjem?

Večina ljudi zadnjih pet minut pred spanjem nameni temu, da naredi kratek pregled tega, kar jih teži. Razmišljajo, česa si ne želijo, kaj ali kdo jih je spravil v slabo voljo. Razmišljajo, kaj se jim je slabega zgodilo tekom dneva, kdo jih je prizadel, kako bodo plačali položnice. Upajo, da se jim zdravstveno stanje ne bo poslabšalo, razmišljajo, kaj jih moti na njihovem partnerju. To so misli, ki bodo zaposlovale našo podzavest pet, šest ali več ur – odvisno od tega, kako dolga bo naša noč.

Privlačimo to, o čemer razmišljamo. Imejmo v mislih, da naša podzavest ne loči med tem, kar občutimo zgolj na podlagi misli, in tem, kar se nam v nekem trenutku resnično dogaja. Če razmišljamo, kako me je razjezil otrok, ker ni ubogal, naša podzavest ne ve, ali to jezo občutimo zato, ker se to v tem trenutku resnično dogaja ali zato, ker se spomnimo na to, kako nas otrok ni ubogal. Za podzavest je oboje enako.

 

Torej, kaj boste danes počeli pet minut pred spanjem?

Petra Cvek
HSE Coach pri | petra@mestoznanja.si | | + prispevki

Petra vam nudi svojo podporo vedno, kadar se boste želeli soočiti  s čustvi strahu, jeze, žalosti in razočaranja, paniko in tesnobo, prepoznati in spremeniti prepričanja, ki vas omejujejo ter postaviti jasne cilje in najti motivacijo za njihovo uresničitev, se soočiti s stresom ter se umiriti in še mnogo več.

Kakšno je vaše mnenje?

Posted in Spanje in počitek.