Zvončki in trobentice – aktualen pomladni prispevek

»Zvončki in trobentice, mačice, vijolice spet iz zemlje vzklijejo, zdaj pomlad je tu…«, nam je veselo prepevala Marjana Deržaj. Vsi se razveselimo pomladi, ker nas jutra prebujajo s ptičjim petjem, ker nas prevzeme nova energija življenja in radosti. Narava vzbrsti skozi drhtenje in nam v svojem razcvetu ponuja svoje prve darove.

Če ozavestimo pravedenja, ki so v nas, in ozavestimo starodavne modrosti, predvsem tiste, ki stremijo k ohranjanju zdravja, lahko storimo marsikaj dobrega zase. Ni potrebno posebno znanje, le ozreti se je potrebno okoli sebe in ozavestiti naravo in njeno spreminjanje. Travniki so že polni regrata, v gozdovih ob potokih že raste čemaž. Te rastline vsebujejo vse potrebno, da lahko z njimi očistimo svoja telesa vseh snovi, ki jih je telo kopičilo skozi zimo.

Tako Ayurveda kot kitajska tradicionalna medicina posebno pozornost namenjata letnim časom s priporočilom, da posameznik sledi sezonski rutini, ki se imenuje RITUCHARYA skozi utrip narave. Tako je možno živeti v harmoniji z naravnimi cikli in se prilagajati spremembam v zunanjem okolju.

Pravzaprav pa se štirje letni časi lahko zvrstijo že v enem dnevu:

  • za jutro je značilno pomladno vreme, ki se kopa v soncu in ptičjem petju;
  • opoldan lahko ob toplem vetru občutimo poletno vreme;
  • popoldne ob hladnem in suhem vetru zaznavamo jesensko vreme;
  • tema pa je domena zime, ko se shladi in je oblačno.

Letnim časom se lahko prilagajamo s hrano, pijačo, z izbiro oblačil ter z vrsto in količino gibanja. Dobro je, da prisluhnemo svojemu telesu in temu primerno ravnamo. Na primer: pozimi nam bolj paše hrana, ki segreva, pomladi pa si telo želi bolj sveže, očiščevalne hrane. Tudi pomladna oblačila so bolj lahka in barve so bolj svetle in vesele.

Da bi sami kar najbolje poskrbeli za harmonijo v telesu je dobro slediti napotkom, kako vzpostavljati ravnovesje skozi dnevno rutino, ki se imenuje DINACHARYA. Redna dnevna rutina je bistvena za ohranitev dobrega zdravja in za pretvorbo našega telesa, uma in zavesti na višji nivo delovanja. Redna dnevna rutina nam pomaga pri usklajevanju z naravnimi ritmi in vzpostavljanju ravnovesja, uravnava našo biološko uro, pomaga pri prebavi, absorbciji in asimilaciji hrane ter vpliva na samospoštovanje, disciplino, mir, srečo in dolgo življenje.

Kako poteka dnevna rutina?

Helena Cesar
lastnica pri | zarek@siol.net | | + prispevki

Helena želi živeti v svetu prebujenih in pokončnih ljudi, ki so povezani s seboj, drugimi in naravo, zato je njeno poslanstvo v ljudeh prebujati notranjo moč, jim predati orodja in jih podpreti z namenom, da bi bili to, kar so - soustvarjalci lepšega sveta.

Kakšno je vaše mnenje?

Posted in Prijazni do telesa.